laupäev, 19. oktoober 2013

Õpikeskkonnad. III Personaalne õpikeskkond (PLE - Personal Learning Environment)

Wikipeedia (en) kirjutab personaalse õpikeskkonna kohta, et need on süsteemid, mis aitavad õppijal kontollida ja korraldada oma õppimist. See sisaldab ka õppijate toetamist, et:
* seada oma õppieesmärgid;
* korraldada oma õppimist, nii sisu kui protsessi;
* õpiprotsessi käigus kaasõppijatega suhelda.
(Personal Learning Environment. http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_learning_environment. Loetud 19.10.2013)

Õpikeskkond, mis muutub mitmeid kordi õppijate haridustee jooksul (lasteaed, põhikool, keskkool, ülikool), peab looma võimalused õppimiseks, eneseväljenduseks ning toetama õppija arengut. (Väljataga, T., Pata, K., Priidik, E. Õpikeskkonna kujundamine haridustehnoloogiliste vahenditega. Tiigriraamat. http://www.scribd.com/doc/13822390/Tiigriraamat. Loetud 19.10.2013)

Tiigriraaamatus kirjutatakse, et kui varem oli õpikeskkonna loojaks ja haldajaks õpetaja, siis nüüd kaasatakse sellesse protsessi ka õppijaid. "Vaid nii saab luua õppijakeskset ning õppija huve arvestavat keskkonda, milles on võimalik läbi viia huvipakkuvaid õpitegevusi käepäraste vahenditega."
Leian, et täiskasvanud õppija puhul luuakse nii õppijakeskem ja õppija huve arvestavam õpikeskkond, kuid võimalikult palju peaks jääma õppija otsustada, valida mida, kui palju, kus jne.

Mulle tundub, et personaalne õpikeskkond on pidevalt muutuv ja täiustuv kogum vahendeid, mille õppija valib, et saavutada püstitatud eesmärgid. 

Minu personaalne õpikeskkond erineb hetkel varasemast eelkõige mahu ja organiseerituse poolest. Varasemalt olen kasutanud natuke ühte ja natuke teist, mõne kasutatud keskkonnna olemasolu olen  unustanud, mõned süsteemid on hakanud meeldima, kuid sellist süsteemi, nagu praegu,  pole siiani olnud. Õpikeskkond on pigem kuidagi vajadusest juhuslikult sündinud ja täienenud.

Magistriõpingute raames tekkiv õpikeskkond on nii oma valitud vahenditest kui ka nn kohustuslikest osadest. Näiteks 3 kursuse info on Moodel'is, osa kursuse ülesannestest läheb oma blogisse (Blogger.com), ühe kursuse materjalid Wordpressi, osa GoogleDocs'idena.

Minu personaalne õpikeskkond:











Lugesin:
http://www.scribd.com/doc/13822390/Tiigriraamat
http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_learning_environment
http://edtechpost.wikispaces.com/PLE+Diagrams
http://www.hariduskeskus.ee/opiobjektid/tookeskkond/?Personaalne_%F5pikeskkond
---
http://opikeskkonnad.wordpress.com/2013/10/07/iii-teema-personaalsed-opikeskkonnad/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar