laupäev, 26. oktoober 2013

Digitaalse meedia sistootmine - 2. kodutöö - Fototöötlus

Töö õppejõule saadetud, nüüd sain mahti siia ka lisada. Siin ka mõned emotsionaalsed kommentaarid ;)

Kasutan tavaliselt fotode töötlemiseks lihtsamate asjade puhul Paint.Neti (suurusete muutmised, lõikamised), teinekord võtan ka Photoshopi appi. Kõike lihtsalt ei saa nii hästi Paint.Netis teha ja on kujunenud harjumus - midagi on parem teha Paint.Netis ja midagi Photoshopis.
Seekord on kõik tehtud Paint.Netis.

Küll ma mõtlesin, et mis selle valmis töö mõte võiks olla... Kui mõttes hakkas kummitama Compromise Bluoe laul "Loomad on lahti", siis tekkis ka idee.

Valisin failid oma varasemate piltide hulgast. Taustaks sai suvel 14.07.2013 tehtud foto Jägala joal.
Loomad on pildistatud Tallinna loomaaias 2011 ja 2013 aastal pildistatud erineva tehnikaga.



Taustapildilt lõikasin paremalt ja alt pisut vähemaks, aga nii et proportsioonid jäid samaks (6:4). Keskel kivil oli punane riideese. Selle eemaldasin käsitööga ja robustselt:
  • Proovisin alguses Clone tööriistaga... Seda saab häsi ainult kasutada ühevärilise tausta puhul. Photoshopi Clone on mugavam. Tunnengi enamasti Paint.Neti kasutades puudust tööriistade pehmest äärest ja mugavamast tööriista suuruse valikust (Photoshopis paremklõps pildil). Mõnel juhul aitavad häst välja lisaks installeeritud efektid.
  • "Aga häda pidavat härja raevu ajama" ütleb tänapäevane vanasõna... mõtlesin teise variandi välja, mis nägi tükk maad parem välja, kuigi iseenesest on üsna kohmakas.
  • Märgistasin suure kivi kõrvalt natuke suurema tüki, kui riideese. Kopeerisin uuele kihile ja panin selle kõige alumiseks. Kustutasin taustakihilt ära punase riideeseme. Tehtud!

Märgistasin, lõikasin, kustutasin välja loomad. Ka selle töö jaoks kasutaksin hea meelega hoopis Adobe Photoshopi, aga Paint.Net ajas ka hädapärast asja ära. Nii ilus ei saanud, kui oleks tahtnud, aga mu abikaasa ütleb tavaliselt, et see pikslite tagaajamine pidavat meil vennaga perekonna viga olema.

Asetasin iga looma eraldi kihile. Ninasarviku ja sea jalgade ette kopeerisin taustalt pisut samast kohast vett, et loom seisaks ikka vee sees. Ninasarviku keerasin veel viimasel hetkel ringi, et päikese langemine pisut õigem oleks.
Elevandi jalgealust rohtu kustutasin alt servast kivide järgi vähemaks. Kopeersin rohu tüki uuele kihile elevandi ette, lisasin kihile Blending Mode: Difference, et teha pisut tumedamaks, muutsin läbipaistvust.

Loomade varjud tundusid puudu olevat. Kopeerisin looma uude faili (tavaliselt teen nii, et välitda põhitööle mingi jama tekitamist).
Märgistasin Magic Wandiga ümbruse, Ctrl I keerasin märgistuse ümber, tegin uue kihi ja täitsin märgistuse musta värviga. Peegeldasin ja keerasin ning zoom'isin nii kaua kuni silma järgi mulle sobis. Seejärel muutsin kihi läbipaistvamaks ja kopeerisin põhitöösse õigele kihile. Sättisin asetust, läbipaistvust ja lisasin efekti Motion Blur.

Lisasin enda initsiaalid.

Eraldi failis joonistasin laulusõnade jaoks sildi. Iga värsirea sättsin eraldi kihiga õige nurga alla. Kasutasin efekte, et anda edasi natukenegi puidust muljet. Lisasin tööle.

Pidevalt salvestasin muidugi ka.

Lõplik töö:


1 kommentaar: