neljapäev, 14. november 2013

Helitöötlus. Audacity. Arvutihiir ja keldrihiir.

Mitte ei suutnud välja mõelda, kuida soma õpetamistöös kasutada faili, mis vastaks püstitatud ülesandele. Seetõttu tegin pisut teisiti.

Esimese ülesandena salvestasin teise ülesande jaoks kaks heli: kiire klahviklõbina ja aeglasema hiireklõpsutamise.

Teiseks ülesandeks valisin hoopis muinasjutu sisselugemise. Meie lastele meeldib väga kuulata pikkadel autosõitudel muinasjutte. Kuna kõik Pettsoni ja Finduse raamatud on ilmselgelt liiga pikad selle kodutöö jaoks (sisseloetud faili pikkus ilma töötlemata on mul tavaliselt kuni 25 minutit), siis valisin midagi lühemat. Seekord lugesin "Eesti muinasjuttude kuldraamatust" sisse Jaan Rannapi muinasjutu "Arvutihiir ja keldrihiir".

Faili salvestamiseks kulus lõpuks 3-5 katset. Esimesed kolm läksid mikrofoni katsetamisele, kuni mingigi mõistliku heli suutsin sealt kätte saada. Järgmine katse läks untsu, kuna "üks" hakkas toa teises seinas arvutitoolil hüppama ja viimasel katsel hakkasin ise puterdama. Kuues kord läks õnneks ühe jutiga sisse lugeda.
Vead, mis tekkisid salvestamisel:
  • Üks väike koperdus tuli sisse ning lõpuni ei õnnestunud mul seda ära kaotada. 
  • Päris lõpus oleks pidanud arvutihiire hääl olema rahulikum, mitte nii entusiastlik.

Kasutasin kokku 5 erinevat faili:
1. enda salvestatud muinasjutt;
2. salvestatud klahviklõbin;
3. salvestatud hiireklõpsutamine;
4. sahin (http://www.freesound.org/people/duckduckpony/sounds/204016/);
5. taustamuusika (http://freemusicarchive.org/music/Balogh/Increments_Towards_Serenity/).


Kogu muinasjutu taustaks kasutasin J.C Balogh "Increments Towards Serenity", mis sobis minu muinasjutu iseloomuga. Vaja oli ka lõigata, mõnda kohta kopeerida ja ringi tõsta.

Kiire klahviklõbin sobis keldrihiire küüntekrabinaks. Pisut aeglasem hiireklõpsutamine istus hästi arvutihiire tegevuse ilmestamiseks.

Enda salvestist muutsin ainult nii palju, et kasutasin filtrit Normalize. Üritasin peita ühte valel ajal tehtud pausi ning esialgselt salvestatud sõnad "klõps, klõps, klõps" kustutasin ära. Sellele kohale lisasin vaikuse ninge teisest helifailist selle rahuliku hiireklõbistamise.

Oma salvestatud faili helitugevuse jätsin samaks, taustahelidel muutsin vaiksemaks, muusikal tõstsin langetasin vastavalt vajadusele.

Esialgse helifaili heli kvaliteediga pole ma ka rahul. Hääl tundub pisut moonutatud, aga sel hetkel oli see parim, mida suutsin nende seadmete koostööst välja võluda. Võiks kordades parem olla.

11,6 tolline ekraan pole kõige mugavam sellise töö jaoks, aga saab hakkama, kui muud varianti pole.
Pildiga variant:

5 kommentaari:

  1. Väga hästi ja ilmekalt loetud muinasjutt =) Kõik kasutatud heliefektid sobisid nii hästi oma kohale. Oleksin nagu päris audioraamatut kuulanud.

    Lili.

    VastaKustuta
  2. Kristel, väga vahva. Esmaspäeval, kui tööle lähen, siis lasen 1. klassi õpilastel kuulata ning seejärel esitan küsimusi kuuldud teksti põhjal. Kui aega oleks, siis teeksin küsimustega töölehe.

    VastaKustuta
  3. Mulle väga meeldis! Sinu muinasjutt ei jää milleski alla Vikerraadio õhtustele muinasjuttudele.

    Katrin

    VastaKustuta
  4. Vaatan, et vahel on koolis käimisest kasu ka. Võiksite Kärdiga kahepeale Youtube'is oma muinasjutukanali teha.

    VastaKustuta
  5. Nojah, üritan juba tükk aega välja mõelda, et mida ma teeksin, kui ma poleks õpetaja. Nüüd ma siis tean :D

    VastaKustuta